27 December 2005

Grant Medical Clinic -- article pt. 3

Armstrong's Grant Medical Clinic of 1938 located at the intersection of North Taylor and West Pine in the Central West End.

While the canopies that protect the windows in the rear section of the building (where the examination rooms are located) relate to the canopies used on the front, the feeling, expression, and form of them is rather different. A major reason for this is the fact that the canopies run straight across then stop before turning the corner.

While the defined brick masonry volumes of the building are "intact and whole" in the primary portion of the building (i.e., their faces are not broken up into separate planes), the suspended examination rooms at the rear are clearly divided into separate planes with the East facade revealing the moderately sloped roof behind it rather than maintaining a consistent parapet wall height.

The top of the parapet at the North and South sides of this projecting portion of the building is lower than the adjacent brick masonry portion. The supports for this section are cast-in-place concrete rather than brick masonry, so its appearance and character are quite different.

Newspaper clipping courtesy of the Harris Armstrong Archives, Special Collections, Washington University in Saint Louis.

No comments:

Post a Comment